[...] nie dietetyków, lekarzy czy profesorów. Zamiast tego na półkach widnieją publikacje „guru”, „znachorów”, „naturoterapeutów” i „uzdrowicieli”. Teoria zupełnie nie odzwierciedla praktyki, być może jedzenie jajek ma znaczenie dla osób z cukrzycą, z nadwagą, otyłością i zespołem metabolicznym. U zdrowych ludzi jedzących znaczne ilości jajek, wcale [...]
[...] kwas foliowy, witaminę C, witaminę E i magnez. Dostarczają niewiele białka (np. 15%), w tym, ze względu na roślinne pochodzenie, są to białka niepełnowartościowe dla ustroju człowieka. Dostarczają mało tłuszczów nasyconych, długołańcuchowych kwasów omega-3, retinolu, witaminy B i cynku. Weganie mogą mieć problemy z powodu szczególnie [...]
Jedną z najlepszych rzeczy w jedzeniu za granicą jest odkrywanie pysznych i egzotycznych owoców. Potrafią zaskakiwać i wyglądem, i smakiem i jak się okazuje, nawet pospolite dla nas owoce jak np. banan potrafią w innych zakątkach świata być zupełnie "innymi" bananami. Czy warto jeść owoce egzotyczne? Jak widzisz, owoce nie ograniczają się [...]
[...] swoje osiągi w ulubionej dyscyplinie sportowej, musimy zadbać o właściwy sposób odżywiania. Bezpowrotnie minęły czasy, gdy białko w proszku było zarezerwowane wyłącznie dla siłaczy. Dziś wiemy, że może być ono nierozłącznym elementem diety osób dbających o linię, zdrowie, a także chcących utrzymać sprawność seniorów lub osób wracających do [...]
[...] karotenoidy, kwas foliowy, witaminę C, witaminę E i magnez. Dostarczają niewiele białka (np. 15%), w tym ze względu na roślinne pochodzenie są to białka niepełnowartościowe dla ustroju człowieka. Dostarczają mało tłuszczów nasyconych, długołańcuchowych kwasów omega-3, retinolu, witaminy B i cynku. Weganie mogą mieć problemy z powodu szczególnie [...]
[...] które nie są legalne, ale też nie są całkowicie zakazane. Poza tym wbrew błędnym opiniom powielanym w sieci, w badaniach naukowych „alternatywny doping” okazał się niszczący dla wątroby, może powodować uszkodzenia hepatocytów, stan zapalny oraz żółtaczkę. To się zwyczajnie nie opłaca. Kupując suplementy pochodzące z oficjalnego obrotu np. ze [...]
Kasze coraz częściej goszczą na naszych stołach. Na sklepowych półkach jest ich kilka rodzai, każdy zatem może znaleźć odpowiednią dla siebie. Wszystkie są na swój sposób bardzo wartościowe, zawierają sporo błonnika, białka i witamin oraz minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Od pewnego czasu używanie ich w [...]
Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]
[...] kg miesięcznie. Tutaj odnotowano pozbywanie się ledwie 258 g, ale... masy ciała tygodniowo (w tym odnotowano utratę mięśni, więc ten wynik jest bardzo słaby). Po trzecie, dlaczego Hana Kahleova i wsp., za decydujący wskaźnik poprawy środowiska metabolicznego uznają ilość tłuszczu wewnątrzmięśniowego?! U zdrowych ludzi ten tłuszcz nie ma [...]
[...] zdobyta w tym wątku była na tyle spora, aby nasze odżywianie w nowej strategii nie sprawiało nam trudności. Dieta musi być bogata w minerały i witaminy, które są niezbędne dla naszego zdrowia. Wegetarianizm jest dietą zdrową, pod warunkiem że z jej walorów korzysta się mądrze i rozsądnie. Zanim zdecydujemy się na taką dietę, warto najpierw [...]
Mleko jako produkt odzwierzęcy, znajduje się na czarnej liście wegan. Z różnych powodów na cel wzięli je także autorzy książek, poradników, artykułów. Dlaczego? Niektórzy wskazują, że krowie mleko zawiera za dużo laktozy, inni, iż dorośli nie powinni spożywać mleka, jeszcze inni sugerują, że mleko zawiera substancje uzależniające. Czytałem też [...]
Kreatyna jest jednym z najpopularniejszych suplementów diety. W Stanach Zjednoczonych wartość sprzedaży suplementów diety przekroczyła 40 mld USD, przy czym suplementy dla sportowców stanowią zaledwie 14% całkowitej sprzedaży. Wyniki: trening siłowy i oba protokoły suplementacji średnio zwiększył ilość IGF-1 w mięśniach o 67% kreatyna zwiększała [...]
[...] Ważne jest więc zdaniem specjalistów, aby osoby stosujące diety wolne od produktów zwierzęcych lub unikające produktów mlecznych przykładowo ze względów zdrowotnych, dla utrzymania właściwej masy kostnej, albo korzystały z żywności wegańskiej wzbogaconej w wapń, albo stosowały wysoko przyswajalne suplementy tego pierwiastka. Sławomir [...]
Witaminy to związki chemiczne, które są wymagane do właściwego funkcjonowania naszego ciała. Witamina B12 zalicza się do większej grupy witamin B, składającej się z 8. różnych witamin: B1 - tiaminy B2 - ryboflawiny B3 - niacyny, B5 - kwasu pantotenowego B6 - pirydoksyny B7 - biotyny B9 - kwasu foliowego B12 - kobalaminy Niektóre z witamin są [...]
[...] białko wpływa na optymalny poziom hormonów, zabezpiecza nasz organizm pod kątem odpornościowym, wpływa na funkcję układu nerwowego, buduje krew i limfę, jest nośnikiem dla wielu witamin. Ile białka powinniśmy zjadać? Ilość białka jest pierwszym ważnym czynnikiem, który powinien nam towarzyszyć przy komponowaniu diety. To właśnie odpowiednia [...]
[...] na „buzowanie” testosteronem? Zanim pobiegniesz dalej z tymi wynikami, słowo komentarza. Osoby jedzące mięso były znacznie starsze, a to mogło mieć kolosalne znaczenie dla stężenia wolnego testosteronu (mniejsze dla całkowitego). Ponadto osoby jedzące mięso piły najwięcej alkoholu, co ma drastyczne znaczenie (etanol poprzez wpływ na SHBG, [...]
Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.
Mleka, a właściwie napoje roślinne są coraz częściej spożywane nie tylko przez osoby z nietolerancją laktozy, ale też wegan i osoby aktywne fizycznie, które kupują je dla smaku. Producenci wyszli konsumenckim oczekiwaniom naprzeciw, dlatego dostępne są różne rodzaje napoi. Co powinno, a czego nie powinno zawierać dobre mleko roślinne? Czy roślinne [...]
Odżywki białkowe kojarzymy głównie z budową masy mięśniowej, tymczasem białko jest ważnym składnikiem odżywczym w procesie odchudzania. Dostarczenie wystarczającej ilości protein może przyspieszyć metabolizm, zmniejszyć apetyt i pomóc w utracie tkanki tłuszczowej, minimalizując jednocześnie spadek masy mięśniowej. Podsumowanie Odżywki białkowe [...]
[...] również tymi objawami. Z tego też powodu, często poddaje się nie tylko zalecane ilości dotyczące spożycie wapnia, ale również górne, dopuszczalne poziomy. Są one takie same dla obu płci i definiowane dla różnych grup wiekowych. Osoby w wieku (dopuszczalne górne poziomy spożycia wapnia): 1–8 lat 2500 mg 9–18 lat 3000 mg 19–50 lat 2500 mg 51+ lat [...]